Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

EYT emekli maaşı

Emeklilik başvurusu SGK üzerinden yapılmaktadır. Başvuru e-devlet sisteminden yapılabileceği gibi SGK’ya giderek de yapabilirsiniz. Başvurunun yapılabilmesi için başvuru sahibinin yaş, prim günü ve sigortalılık yılı gibi emeklilik şartlarını sağlamış olması gereklidir. Sigorta koluna göre emeklilik başvuru sürecinin işleyişinde değişiklikler olabilmektedir.

Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Emeklilik başvuru evrakları aşağıdaki gibidir:

  • Emekliliğe hak kazandığının tespit edildiğine dair belge alınması gereklidir. Emekli olmak isteyen birey, SGK’ya yaş ve prim durumunu bildirerek bu belgeyi alabilmektedir.
  • İş yerinden çıkış belgesi alınmalıdır.
  • Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurularak teslim edilmelidir.

Emeklilik Başvurusu Yöntemleri Nelerdir?

Emeklilik başvuru yolları aşağıda verilmiştir:

  • SGK’ya giderek ya da gerekli belgeleri posta yolu ile ileterek başvuru yapabilirsiniz.
  • E-devlet sisteminden başvuru yapabilirsiniz.

SGK’dan Emeklilik Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?

SGK’ya giderek emeklilik başvurusu yapmak için kimlik belgesi ile beraber SGK’ya gidilmelidir. Yaş ve prim durumu bildirildikten sonra SGK’dan emeklilik kriterlerinin taşındığına dair belge alınmalıdır. Ardından bu belge ile işyerinin İnsan Kaynakları departmanına gidilmelidir. İşyerinden işten çıkış belgesi alınmalıdır. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurulduktan sonra alınan çıkış belgesi ile SGK’ya emeklilik başvurusu için ikinci kere gidilmelidir. Gerekli belgeler ile beraber başvuru iletildikten sonra SGK tarafından başvuru sahibine üzerinde yaşlılık tahsis numarasının yer aldığı kart verilir. Bu kart üzerinde yer alan numara ile emeklilik sürecinin takibi yapılmaktadır. Müracaat değerlendirildikten ve olumlu sonuçlandıktan sonra emekli maaşı işlemeye başlar.

Emeklilik Başvurusu E-Devlet Sisteminden Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden başvuru adımları aşağıda açıklanmıştır:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfadan e-hizmetler menüsü açılmalıdır.
  • Kurumlar içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  • Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başlığına tıklanmalıdır.
  • E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı ile kimlik doğrulaması yapılmalıdır.
  • Mevcut talep kaydının olması durumunda açılan sayfada gösterilmektedir. Yeni başvuru yapacak olanların Yeni Başvuru butonuna tıklamaları gereklidir.
  • Tahsis talep türü yaşlılık aylığı olarak seçilmelidir.
  • Sigortalı türü belirtilmelidir.
  • Bağ-Kurlu olanlar Bağ-Kur numaralarını yazmalıdırlar.
  • Başvur butonuna tıklanmalıdır.

Emeklilik Başvurusunun Sonuçlanması Ne Kadar Sürer?

Emeklilik işlemlerinin süresi, hizmet verilen sigorta koluna bağlı olarak değişiklik gösterir. Birden fazla sigorta kolunda hizmet vermiş olanlarda hizmet birleştirilmesi yapıldığı için emeklilik başvurularının sonuçlanması daha uzun sürer. Bununla birlikte büyük şehirlerde kurumdaki yoğunluk daha fazla olabileceği için başvuruların değerlendirme süreci daha uzun sürmektedir. Günümüzde çoğunlukla emeklilik başvurusunun yapıldığı ayı takip eden ayda ilk emekli maaşı yatırılmaktadır. Ancak bu süre bazı durumlarda 3 ayı bulabilmektedir.

Emeklilik Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Emeklilik başvurusu sonuçlanma süresi, 15 günden 90 güne kadar sürmektedir. Başvuru yapılabilmesi için emeklilik şartlarının sağlanması gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerekli belgeler ile beraber başvuru yapıldıktan sonra eksik ya da hatalı bir belge olmaması durumunda, başka bir işlem yapılmasına gerek kalmadan başvurular değerlendirildikten sonra sonuçlanır. Başvuru yapan bireyin başvurusu onaylandıktan sonra SGK’ya bildirmiş olduğu hesap numarasına emekli maaşı her ay yatırılmaktadır.

Emeklilik Başvurusunun Sonuçlanması Ne Kadar Sürer?

Emeklilik başvurusunun tamamlanma süresi, 15 gün ile 3 ay arasında değişiklik gösterir. Hizmet süresinin tamamını memuriyette geçiren bir bireyin emeklilik işlemlerinin sonuçlanması 6-7 gün sürmektedir. Günümüzde sigorta kolu ne olursa olsun emeklilik başvuruları ortalama 15 günde sonuçlanır. Ancak başvurunun sonuçlanma süresini uzatacak durumlar geliştiğinde, emekli maaşının bağlanması 3 ayı bulmaktadır.

Emeklilik Başvurusunun Sonuçlanması Neden Uzar?

Emeklilik işlemlerinin uzama sebepleri aşağıda verilmiştir:

  • Sigortalılık hayatında farklı sigorta kollarında çalışanların hizmet sürelerinin toplanması uzun sürebileceği için başvurunun sonuçlanma süresi de uzayabilir. Örnek vermek gerekir ise; 5 sene 4A, 7 sene 4B ve 15 sene 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanların hizmetlerinin toplanması işlemlerin sonuçlanmasını uzatabilir.
  • Başvurunun yapıldığı SGK’daki yoğunluk, başvurunun sonuçlanma süresinin uzamasına sebep olabilir.
  • Başvuru değerlendirilirken eğer 1980 öncesi kayıtlara ihtiyaç duyulur ise, bu durumda başvurunun sonuçlanması daha uzun sürebilir.
  • Başvuru dilekçesinin eksik ya da yanlış doldurulması, başvurunun sonuçlanma sürecini sekteye uğratır.

Emeklilik Başvurusu Sorgulaması SGK Üzerinden Nasıl Yapılır?

SGK aracılığı ile emeklilik başvuru takibi yapmak isteyenler, bağlı oldukları SGK’ya giderek ya da telefon ile kurumu arayarak başvuru sürecinin son durumunu öğrenmeyi talep edebilirler. Ayrıca SGK’nın web sitesi üzerinden de başvuru dosyasının takibi yapabilirsiniz. Emeklilik başvurusu sorgulaması için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine giriş yapılmalıdır.
  • T.C. kimlik numarası ve kayıt yılı alanları doldurulmalıdır.
  • Evrak Ara butonuna tıklanmalıdır.

Telefonla Emeklilik Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Telefon ile emeklilik başvuru durumu sorgulaması yapmak için Alo 170 hattının aranması gereklidir. Başvuru yapan birey kimliğini teyit ettirdikten sonra başvuru dosyasının hangi aşamada olduğunu öğrenebilmektedir.

E-Devlet Sisteminden Emeklilik Başvurusu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devletten emeklilik başvuru takibi yapmak için takip edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ linkine girilmelidir.
  • Ana sayfadaki kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  • Kurum ile yapılabilecek işlemler arasından Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip butonuna tıklanmalıdır.
  • Kimlik doğrulaması yapılmalıdır. E-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapılabilmesi için PTT’den şifre alınması gereklidir.
  • Sırası ile Uygulamaya Git ve Onayla butonlarına tıklanmalıdır.
  • Sorgulamak istenen evrak için yıl seçimi yapıldıktan sonra sorgula butonuna tıklayabilirsiniz.

Emeklilik Başvurusu Sonuçlandıktan Ne Kadar Süre Sonra Maaş Bağlanır?

Emekli maaşının bağlanması, başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda olur. Örnek vermek gerekir ise; mayıs ayının başında emeklilik başvurusu yapmış olan bireyin emekli maaşı haziran ayında bağlanmaktadır. Mayıs ayında maaşın bağlanma durumu olmaz. Maaş bağlanma süresinin uzaması halinde, emekli maaşı bağlandığında hak edilen maaşlar ilk ay toplu olarak hesabınıza yatırılmaktadır.

Bir cevap yazın